Du är övervakad!

Datainsamling och hotet mot demokratin 


Data är i särklass vår tids mest värdefulla råvara. Den används dock inte bara av dig för att visa upp de perfekta stunderna i ditt liv, utan den har även gett företag och stater helt nya verktyg för att begränsa din frihet. Vet du egentligen vad en ”like” innebär för din säkerhet?

Allt som behövs för att komma åt information om dig är en dator. Föreställ dig att all den information som en person, ett företag eller en stat behöver om dig flyter omkring i luften. Det enda som krävs för att få tillgång till din personliga information – oavsett säkerhetsklass – är att någon vet hur man plockar ned den. För en hackare är detta inte svårare än det är för en kassaskåpssmed att ta sig in i ett kassaskåp. Som en följd finns idag en global övervakningsapparat på plats som får den totalitära staten i George Orwells 1984 att se ut som ett lyckoparadis av fri rörlighet. 


För dig kanske personlig data framstår som något otydbart. Det är dock vår tids råolja och det är många som är villiga att tappa ur kranen.

Varje steg och varje ”like” övervakas

För varje Facebook ”like”, för varje sida du besöker, för varje produkt du köper på internet får registret mer data om dig. Du övervakas med andra ord i nuläget för att företag ska kunna sälja mer. Det är också den här sortens data som stater använder för att övervaka, men det var inte stater som kom på att de kunde övervaka medborgarna med denna sorts data utan snarare levererade näringslivet en färdig övervakningsmodell som stater bara kunde applicera rakt av. Metadata är som en privatdetektiv som är satt att övervaka dig.

Appindustrin omsätter hundratals miljarder dollar varje år. Facebook och Twitter är inte gratis, de tjänar bara pengar på den data som du ger dem gratis.

Allt mobilen delar kan andra se

 • De vet var du är. Genom att mobilen talar om för dig var du befinner dig kan andra hitta dig
 • De vet vem du känner. Med data går det att kartlägga ditt sociala nätverk, vem som är din partner, vilka människor du umgås med på fritiden och på jobbet. 
 • De vet vad du fruktar. Utifrån din sökhistorik går det att se vad du är rädd för, vad du tycker.
 • De vet var du tycker. Genom att se vilka artiklar du läser går det att snabbt pussla ihop vilka politiska åsikter du har.
 • De vet vad du gör. Med den data som du delar på Facebook, som registreras i Googlemaps eller som syns genom din mobilkamera och mikrofon går det att se och höra vem du pratar med, vem du ska träffa, när du vaknar och går och lägger dig, vad du arbetar med och vilka restauranger och caféer du går på.

All data från alla övervakade hamnar i samma datacentral. Vid misstanke kan internetleverantörer tvingas lämna ut hela din sökhistorik om en myndighet skulle vilja det. Metadata används idag av stater för att arrestera och döda människor.

I många stater lagrades förr information om medborgarna i arkiv. Idag lagras den i lättåtkomliga databaser både av företag och av regeringar. Där finns information om dig.

Du har valt din övervakningskamera!

Din smartphone är det mest sofistikerade övervakningsverktyget som någonsin har tillverkats. Det bästa i dealen är att det aldrig var en fotboja som en myndighet tvingade på dig. Du valde den helt frivilligt för att det är ett av många uppfunna behov som du inte kunde tänka dig att vara utan. 

Övervakningen är en bieffekt av alla möjligheter som metadatainsamling gett dig, men det innebär i praktiken att du inte längre har något privatliv. Om utvecklingen fortgår kommer fler samhällen utvecklas i en riktning som påminner om dagens Kina. 

Det finns ett gammalt skämt som lyder ”In Soviet Russia TV watches you”. Idag är vi dock där. Glöm aldrig att din Iphone ser dig!

Fler intresserar sig för Kinas modell

Ingenstans har övervakningen drivits så långt som i Kina. Där används denna digitala övervakning för att uppnå total kontroll över medborgarna. Det går inte att gömma sig i Kina längre och det går inte längre att vara anonym. Du kan nog inte föreställa dig hur svårt det är för regimkritiska gräsrotsrörelser att träffas eller dela regimkritisk information i ett sådant samhälle.

Demonstrationer, strejker och regimkritiska åsikter är i dagens Kina helt omöjligt. Följden blir att samhällsutvecklingen upphör när medborgarna eller grupper inte längre kan delta i hur deras samhälle ska utformas. De kan bara nicka glatt åt regimens förslag, oavsett vad de innerst inne tycker. 

Fler låter sig inspireras av Kinas digitala infrastruktur. Det är bara en tidsfråga innan kinesiskt inflytande på Sverige omfattar mer än biografverksamheten SF-bio. 

Det finns fler titthål än din Smartphone

Det är inte bara din telefon som andra personer kan koppla upp sig mot utan varje liten och stor apparat går att hacka. Den data som lagras kan andra personer ladda ner oavsett vad du tycker

 • Föräldraövervakning. Bebismonitorer som andra kan hacka sig in i för att se ditt barn sova och dela den datan.
 • Vitvaror. kaffebryggare, tvättmaskiner och brödrostar kan sättas igång utan att du vill det om någon hackar sig in i dem.
 • Fordon och bilar. .Testhackare har visat att det går att ta sig in i moderna fordon och ta kontrollen över dem. Tänk dig terrordådet på Drottninggatan fast den här gången har en hackare kontroll över lastbilens dator. En oanad chaufför kan inte göra något för att stoppa katastrofen.

Med en babymonitor är det fler än bara du som kan se ditt sovande barn.

Data blir aldrig för gammal för att användas 

I och med att data lagras så fungerar inte argumentet ”Men jag är inte en tillräckligt intressant person för att övervaka, jag har ju inte gjort något brottsligt”, för datan kan grävas fram om flera decennier när ett systemskifte gjort tidigare lagliga handlingar olagliga. Och då knackar myndigheterna på din dörr. 

Det knackar på dörren och du kan inte tro dina ögon. Du får panik när tusentals frågor rusar genom ditt huvud. Vad är det som jag har gjort?

Du vet inte om det förrän det är för sent

Om du trodde att du lever i ett liberalt demokratiskt samhälle är dags att tänka om. I västvärlden finns det både högutbildade och politiker som sneglar på Kina som en framgångssaga som de villigt vill låna inspiration ifrån. I takt med att vi i allt högre grad övertygas om att vara rädda för vår omvärld implementeras allt mer övervakning på oss genom tillsynes fördelaktiga lagar som du initialt tycker är en bra idé. 

Långsamt med små steg tas vår frihet ifrån oss. Ofriheten kommer inte i form av en auktoritär och högljudd diktator, utan övervakningssamhället kommer smyga sig in obemärkt för de som har näsan begravd i mobilskärmen. Du kommer inte veta att du bor i ett övervakningssamhälle förrän det är försent. 

Vi lever idag i en orwellsk verklighet. Vem som sitter i övervakningstornet vet du inte, men du kan vara säker på att det var en fusion av statliga intressen med näringslivets intressen som förde oss till det övervakningssamhälle vi har idag.

Åtgärder för att förbättra din digitala beredskap

Även om vi idag rusar djupare in i den digitala eran finns det en hel del du kan göra för att säkra din integritet. 

 • Ladda ned och använd krypterade chattappar, browser plugg-ins, operativsystem och anonymiseringsprogram för att stå emot övervakning och blockerar spårning. 
 • Det första du bör göra är att installera en annonsblockerare. 
 • Tejpa över kameran på datorn.
 • Stäng av funktioner på dator och mobil som automatiskt delar information, såsom en kartläsare som berättar var du är.
 • Skapa ett digitalt alter ego på en separat dator där du självcensurerar text och ageranden framför kameran. På en andra dator där du helt sopat bort eller reducerat övervaknings- och spårningsmöjligheter kan du ha mindre aktiv självcensurering.
 • Använd andra sökmotorer än Google.
 • Överväg att avsluta ditt Facebook-konto.
 • Håll dig uppdaterad om politiska beslut som angår övervakning och inte minst den aktiva kritik som finns kring det övervakningssamhälle som företagen skapat. 

Var framförallt kritisk mot företagens cookies. Stäng av reklam som du bombarderas med och gå inte automatiskt med på vad som helst utan var vaken när du är på nätet. För glöm aldrig att de kan se vad du gör!

Miguel Guerrero,

officer vid Amfibieregementet, utlandsveteran, överlevnadsexpert och ansvarig utgivare för artikelserien 72 timmar.

1 tanke på “”

Kommentarer är stängda.